Poznáme slovenskú biatlonovú nomináciu na ZOH do Soči

14.01.2014 Banská Bystrica

Banská Bystrica 14. januára (TASR) - Výkonný výbor Slovenského zväzu biatlonu schválil v utorok nomináciu na ZOH v Soči v nezmenenej podobe, tak ako ju dva dni predtým predložili obaja tréneri reprezentácii Manfred Geyer (muži) a Josef Obererlacher (ženy).

Obaja tréneri príliš iné úvahy ani mať nemohli, úzke možnosti nedali viac priestoru na ďalšie alternatívy. Medzi mužmi sa zvažoval aj Dušan Šimočko, medzi ženami sa skloňovalo najmä meno Natálie Prekopovej, ktorá na ZOH už štartovala pred štyrmi rokmi. Univerziádna víťazka v Trentine na vytrvalostnej 15 km vzdialenosti však výkonnosť v 5. kole Svetového pohára v nemeckom Ruhpoldingu nepotvrdila a pripravila sa tak o druhú účasť pod piatimi kruhmi. Aj forma Dušana Šimočka, olympionika vo Vancouveri i v Turíne'06, nenapĺňala požiadavky a hlavne, zaostávala za ostatnými.

"V podstate sme na výkonnom výbore prípadné zmeny neriešili, len akceptovali návrh trénerov reprezentácií, ktorí nesú plnú zodpovednosť," povedal prezident zväzu Ján Hyža. "Je pravda, že Prekopová dala o sebe v Ruhpoldingu na Svetovom pohári vo vytrvalostných pretekoch vedieť, no podľa slov trénera výkonnosť v stíhačke nepotvrdila."

Ján Hyža sa doterajšími výsledkami slovenského biatlonu v seriáli SP neznepokojil. "V Soči budú úplne iné preteky, s obrovským tlakom. Do odletu a posledného januárového dňa nám ešte nejaký čas zostáva a všetci potrénujú v talianskej Ridnaune vo vysokej nadmorskej výške podobnej Soči."

Pätica žien a pätica mužov má pred sebou veľkú výzvu, priblížiť sa Vancouveru spred štyroch rokov, keď slovenský biatlon vďaka zlatu, striebru Anastasie Kuzminovej a bronzu Pavla Hurajta dosiahol parádny výsledok. Oproti Vancouveru sa dosť pomenilo, aj v nominácii, keď Marek Matiaško už ukončil kariéru a dôveru nedostal Šimočko. Medzi ženami nastala podobná situáciu, Martina Halinárová sa už venuje trénerstvu a v zostave na rozdiel od Vancouveru nie je ešte Prekopová a Kalinová, ktorá taktiež zavesila pušku na klinec. Krst ohňom pod piatimi kruhmi zažijú piati, teda presná polovica, Hasilla, Otčenáš, Fialková, Chrapánová a Poliaková. Naopak, na svoju tretiu olympiádu sa chystajú najskúsenejší 35-ročný Pavol Hurajt, ktorý tesne pred ZOH oslavuje 4. februára 36. narodeniny, Matej Kazár (vo Vancouveri však pre chorobu nenastúpil), Miroslav Matiaško a Jana Gereková.

V olympijskej výprave biatlonistov, ktorú povedie Pavel Kobela, figurujú v realizačnom tíme viacerí, okrem oboch trénerov reprezentácií Geyera a Obererlachera aj osobní tréneri Milan Gašperčík, Daniel Kuzmin, Juraj Sanitra, osvedčení servismani Dušan Otčenáš, Lukáš Daubner, Jakub Leščinský, Roman Regúly, v tíme Kuzminovej bratia Fabien a Quentin Blondeauovci, nad zdravotným stavom budú bdieť lekár Vladimír Vachalík a fyzioterapeut Jakub Hudák.

Nominácia slovenských biatlonistov na ZOH 2014

muži

Tomáš Hasilla, Pavol Hurajt, Matej Kazár, Miroslav Matiaško, Martin Otčenáš

ženy

Paulína Fialková, Jana Gereková, Martina Chrapánová, Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková
 

Vyberte región